Tuesday, 19 July 2011

4 Fakta Mengenai Payudara Semasa Hamil

jom nk share ape yang MAMI PERLU TAHU mengenai payudara waktu hamil...terbaca kat mama&baby magazine ke pa&ma magazine..lupa sudah...huhu..

● Payudara anda boleh mencapai berat 2 ½ paun setiap satu. Namun walaupun payudara itu meningkat berkali ganda, peluang mengecil tetap ada apabila berhenti melakukan aktiviti penyusuan.

● Apabila payudara anda semakin besar, ia mungkin akan berasa sakit. Tambahan pula, puting anda semakin besar dan aerola semakin hitam.

● Urat-urat saraf menjadi semakin menonjol keluar. Sesetengah wanita mengatakan yang urat-urat tersebut kelihatan seakan peta pada payudara mereka.

● Payudara anda mungkin akan mengeluarkan susu semasa melakukan hubungan kelamin pada trimester ketiga. Jangan bimbang kerana ia berlaku disebabkan hormon oktosin. Hormon yang menstimulasikan laktasi juga dilepaskan semasa orgasma.
 
so mami luar sana jgn pengsan plak bl tetb tgk perubahan payudara anda dgn jayanya waktu hamil...sebaliknya bergembiralah dgn keajaiban itu...hanya wanita hamil yang dapat merasai perubahan payudara membesar :)